Veiligheidsvesten voor kinderen en volwassenen

Als er een ongeluk zou gebeuren, is het erg goed om een veiligheidshesje te hebben dat beschermt en mogelijke schade aan jou als ruiter kan verminderen. Het veiligheidshesje kan je rug, borstkas, ribben en interne organen beschermen bij een val. Hier vind je veiligheidshesjes voor kinderen en volwassenen die allemaal goedgekeurd zijn volgens veiligheidsklasse 3.
Lees meer
Naast veiligheidsvesten hebben we ook rugbeschermers, die een wat lichtere variant van bescherming zijn die vooral de rug beschermt. Rugbeschermers hebben niet dezelfde veiligheidsklasse als een veiligheidsvest. Kijk bij het desbetreffende product om precies te zien welke eisen worden vervuld.

Veiligheidshesje tijdens wedstrijd

Het Zweedse Paardensportfederatie stelt dat alle ruiters onder de 18 jaar altijd met een veiligheidsvest moeten rijden, en als het om wedstrijden gaat, wordt het een vereiste. De regels bepalen dat alle ruiters onder de 18 jaar tijdens een springwedstrijd een goedgekeurd veiligheidsvest moeten dragen en dat alle ruiters tijdens het cross-country onderdeel in eventing een goedgekeurd veiligheidsvest moeten dragen. Wat is dan een goedgekeurd veiligheidsvest? Hierover kun je meer lezen in de volgende sectie op deze pagina. Sommige wedstrijdorganisaties hanteren eigen regels, zoals bij clubwedstrijden, waar men kan eisen dat alle deelnemers een veiligheidsvest gebruiken. Lees meer over de regels rond het gebruik van het veiligheidsvest op de website van het Zweedse Paardensportfederatie of in het Wedstrijdreglement.

Vereisten voor goedgekeurde veiligheidsvesten

Om een veiligheidsvest goedgekeurd te krijgen voor wedstrijden, is een CE-markering vereist en moet deze beveiligingsniveau 3 hebben met de aanduiding EN 13158. Zo staat het in de regels over hoe een veiligheidsvest gemarkeerd moet zijn, dit kan gelezen worden op de website van het Zweeds Equestrian Federation.

  • CE-gemarkeerd en aangegeven veiligheidsvest voor ruiters.
  • Grootte en welk niveau het is ingedeeld. Niveau 1, 2 of 3.
  • Eisen en testmethoden SS-EN 13158.
  • BETA - British Equestrian Trade Association - is een Britse brancheorganisatie.
  • De markering moet volgen de niveaus van de standaard.
  • Een Beta-gecertificeerde veiligheidsvest voldoet ook aan de verplichte Europese standaard EN 13158 en moet CE-gemarkeerd zijn.

Belangrijk om te overwegen bij de aanschaf van een veiligheidsvest

  • Het veiligheidsvest moet strak zitten en nauw aansluiten op het lichaam, het mag niet te groot zijn.
  • Het voorstuk moet de ribben, borst en sleutelbeenderen bedekken.
  • Het achterstuk moet de gehele wervelkolom bedekken en net boven het stuitje eindigen. Als het vest tegen de achterkant van het zadel duwt en tijdens het rijden omhoog gedrukt wordt in de nek, dan is dat een teken dat het te lang is. Het moet ook tijdens het rijden en bewegen op zijn plaats blijven zitten.
  • Controleer de regels voor jouw discipline, voor springen en eventing is een CE-markering en veiligheidsniveau 3 vereist.

Opmerking: Lees altijd de TR voor de op dat moment geldende regels met betrekking tot het gebruik van het veiligheidsvest. Bovenstaande regels zijn op het moment van schrijven van toepassing, maar kunnen worden bijgewerkt voordat we de nodige aanpassingen kunnen maken.
Sluiten
Filteren Filteren

Dina val

Maat
10 12 14 6 60 8 85 Groot Medium OneSize Small X-Large X-Small XX-Large XX-Small
Dames/Kinderen/Heren
Dame Kinderen Meneer Unisex
Kleur
Blauw Grijs Zwart
Merk
BR Covalliero Equipage Freejump Hansbo Sport Jacson Racesafe
Visa produkter
Product 1-20 van 20
Inloggen
Choose country
Continue to equinest.nl