Teugels

Het hoofdstel creëert een verbinding tussen jou en het paard en kan een grote impact hebben op het resultaat van de trainingssessie, deels afhankelijk van je eigen invloed op de teugel, maar ook afhankelijk van het model van het hoofdstel en daarmee het effect ervan. Het kiezen van het juiste hoofdstel is daarom belangrijk.

Lees meer

Welk hoofdstel is het beste voor je paard of pony?

Hoofdstellen zijn ontworpen en aangepast voor verschillende disciplines en om verschillende effecten te geven, dus afhankelijk van of je dressuur, springen of misschien eventing beoefent, kan het beste hoofdstel voor je paard variëren. Evenzo kan de keuze van het hoofdstel afhangen van de leeftijd van je paard, hoe gevoelig het paard is en op welk niveau je rijdt. Om je gemakkelijk het beste hoofdstel voor je paard of pony te vinden, moeten we beginnen met het opsplitsen van de verschillende soorten hoofdstellen en waarvoor ze goed zijn.

Verschillende soorten hoofdstellen en hun functie

Er zijn veel verschillende soorten hoofdstellen. De meest voorkomende modellen zijn:

  • Hoofdstel met een remontneusriem
  • Engelsk hoofdstel / Hoofdstel met Engelse neusriem
  • Aachentrens / Trens met een aachen neusriem
  • Hoofdstel met pullarneusriem
  • Sidepull, hackamore hoofdstel en andere bitloze hoofdstellen
  • Stang en trenshoofdstel
  • Anatomische hoofdstellen in verschillende uitvoeringen
  • Verschillende soorten hoofdstellen voor speciale disciplines, zoals westernhoofdstellen, IJslander hoofdstellen, enzovoort.

De remontneusriem, de Engelse neusriem, de Aachen neusriem en de Mexicaanse neusriem zijn eigenlijk gewoon precies dat: neusriemen, die worden gebruikt voor een klassiek, Engels hoofdstel en zo verschillende varianten creëren voor verschillende doeleinden. De meeste hoofdstellen hebben precies die mogelijkheid, om aangepast en veranderd te worden met verschillende onderdelen naar behoefte, om het optimale hoofdstel voor jouw paard te creëren.

Remonte hoofdstel, of hoofdstel met remontneusriem - Hoofdstel voor een jong paard

Remont is de militaire term voor een jong paard - remont-hoofdstel betekent dus een hoofdstel voor jonge paarden. Het remont-hoofdstel, of het hoofdstel met de remont-neusriem, wordt speciaal gebruikt voor jonge paarden omdat de neusriem die onder het bit wordt geplaatst zachter is voor de tanden, die voor jonge individuen gevoelig kunnen zijn. Het remont-hoofdstel is ook geschikt voor oudere paarden die het bit vermijden en die versterkte communicatie nodig hebben. Een remont-hoofdstel geeft een van de hardere bitten, het moet daarom voorzichtig gebruikt worden. Behalve de al genoemde gebruiksgebieden is het remont-hoofdstel ook het meest voorkomende hoofdstel voor IJslandse paarden, hoewel het dan meestal zonder bakstuk wordt gebruikt.

Engelsk hoofdstel, of hoofdstel met Engelse neusriem - Eenvoudig en veelzijdig

Het Engelse hoofdstel is heel eenvoudig en klassiek. De Engelse neusriem zit binnen de bakstukken en is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen – van breed tot smal. Het Engelse hoofdstel is zeer aanpasbaar en vormt de basis voor het remontehoofdstel, het Aachense hoofdstel en het Mexicaanse hoofdstel. Je kunt met gemak ook de teugels van het hoofdstel verwisselen.hoofdbandom het persoonlijker te maken. De toepassingen zijn veelzijdig, en het Engelse hoofdstel is bijzonder geschikt voor paarden met een kort neusgedeelte, maar het moet voorzichtig worden gebruikt bij jonge paarden, omdat het schuurplekken in de mond kan veroorzaken tijdens het wisselen van de tanden.

Aachentrens, of trens met Aachenneusriem – Voor paarden die gapen

Het Aachentränset is in principe een Engels hoofdstel, maar heeft een extra riempje dat onder het bit wordt gespannen, dat moet voorkomen dat het paard zijn mond opent.

Pullartrens, of trens met pullarneusriem – Voor het hete paard

Het pullarhoofdstel is exemplarisch voor het hete paard, maar kan ook een alternatief zijn voor het jonge paard, in plaats van een remontehoofdstel. De pullarneusriem bestaat uit twee riemen die elkaar kruisen over de neusbrug, waarvan de ene onder het bit wordt vastgemaakt en de andere op de bakstukken, en zo vrijheid aan de tanden geeft. Daarom is het ook een goed alternatief voor het jonge paard. Waar de riemen over de neusbrug kruisen, is het hoofdstel meestal extra schokabsorberend, soms met pluche. Het pullarhoofdstel biedt, naast vrijheid aan de tanden, ook goede vrijheid aan de luchtwegen. Daarom is het extra populair in de springsport en eventing.

Bitloos hoofdstel zoals sidepull en hackamore

Als het paard gevoelig is in de mond, of simpelweg moeite heeft om het bit te accepteren, kan eenbitloos hoofdsteleen oplossing zijn. Het is ook een goed alternatief als het paard wonden of beschadigingen in de mond heeft die het gebruik van een bit onmogelijk maken. Er hoeven echter geen onderliggende problemen te zijn om voor een bitloos hoofdstel te kiezen. Veel mensen geven er om andere redenen de voorkeur aan om bitloos te rijden. Het is bijvoorbeeld erg gebruikelijk bij westernrijden. Sidepull en hackamore zijn varianten van bitloze hoofdstellen, waarvanhackamoreheeft scharen die je bevestigt aan een hackamorentuig. Hackamore is zeer scherp en heeft een hefboomeffect, terwijl sidepull een veel milder alternatief is.

Kandaren en andere hoofdstellen voor dressuur

Een kandare wordt gebruikt binnen hogere niveaus in de dressuur. Op wedstrijden is het toegestaan vanaf Middelzwaar B en hogere klassen. Het hoofdstel lijkt vaak op het Engelse hoofdstel maar heeft dubbele wangstukken, zodat er dubbele bitten aan bevestigd kunnen worden - een bridoonbit en een stangbit. Dressuurhoofdstellen lijken erg op Engelse hoofdstellen of Aachense hoofdstellen, maar hebben meestal een veel bredere neusriem, die goed gevoerd en anatomisch gevormd is.

Een ergonomisch en anatomisch hoofdstel – meer dan alleen comfortabel

Vandaag de dag zijn de meeste hoofdstellen anatomisch ontworpen, wat niet alleen een ergonomische en veel comfortabelere optie is voor het paard, maar het anatomische hoofdstel maakt het paard ook kalmer en meer gefocust op jouw hulpen, wat de communicatie tussen jullie verhoogt. Naast de bovengenoemde modellen, zijn er heel wat nieuwe varianten verschenen als gevolg van de ontwikkeling van anatomische hoofdstellen. Onder deze is de grote favoriet Micklem, die een hoofdstel is vanHorseware, en die te vinden zijn in de modellenMicklem multibridleenMicklem CompetitionPunktuationstecken behåller sin form och översätts inte, så ditt inlägg ". " skulle också vara ". " på nederländska.

Fijne hoofdstellen van hoge kwaliteit worden een investering voor vele jaren in de toekomst

Tuigen worden meestal van leer gemaakt, maar er zijn ook andere varianten van onder andere nylon en kunstleer. Kies je voor een hoogwaardig lederen tuig en verzorg je het vervolgens goed, dan heb je een tuig voor decennia te gaan. Wees zorgvuldig met het wassen van het leer en het regelmatig insmeren van het tuig om het zacht en mooi te houden. Je vindt allederverzorgingje bij ons nodig zou kunnen hebben, alsook een uitgebreid assortiment van de beste hoofdstellen voor je paard en pony, van bekende merken zoalsDyonenLippo. Vergeet niet de outfit te completeren metteugelsenbedden, voor een complete set.

Sluiten
Filteren Filteren

Dina val

Kleur
Beige Blauw Bruin Geel Goud Groen Paars Rood Roze Wit Zilver Zwart
Categorieën
Frontriemen Hackamore & Bitloze Hoofdstellen Hoofdstel Kandare & Dressuurhoofdstel Neuspluis & Nevelpluis Treinaccessoires
Maat
Cob Kleine Pony Kobalt OneSize Ponny Pony Shetland Vol X-full X-Vol XX-full XX-Large
Visa produkter
Product 1-32 van 150
Rondgenaaid Hoofdstel Malibu Zwart
€210.99
Hoofdstel Equitus Beta Zwart
Schockemöhle Sports
€235.99
Hoofdstel Equitus Beta Bruin
Schockemöhle Sports
€235.99
Rondgenaaid Hoofdstel Malibu Zwart/Lak
€210.99
Trens Micklem 2 Multi Zwart
€151.99
Hoofdstel Equitus Alpha Zwart
Schockemöhle Sports
€210.99
Neusbeschermer Sheepskin Bruin
€19.99
Mulbeschermer Net HG Zwart
€8.95
Hoofdstel Equitus Beta Wit/Zwart
€235.99
Dressuurhoofdstel Integro Zwart
31
V.a. €80.62 V.a. €116.99
Inloggen
Choose country
Continue to equinest.nl