Grasbeperker

Een graasmasker, ook wel een grasmasker of muilkorf voor paarden genoemd, is een goed hulpmiddel voor het paard dat gemakkelijk aankomt of het risico loopt om hoefbevangenheid te krijgen, of EMS, wat overeenkomt met diabetes type 2 bij paarden. De graasmasker beperkt de inname van gras en minimaliseert het risico op gewichtstoename en bijbehorende ziektes, terwijl het paard toegestaan is om in de wei te blijven samen met zijn kuddegenoten, in plaats van alleen te moeten staan in een kleine zandpaddock.

Lees meer

Het verschil tussen een graasmasker en een muilkorf voor paarden

Graasmaskers, graasbeperkers en muilkorven zijn begrippen die synoniem met elkaar gebruikt worden, maar eigenlijk heeft de muilkorf een ander doel dan de eerstgenoemden. Een muilkorf is namelijk bedoeld om paarden die tijdelijk helemaal verhinderd moeten worden van eten – bijvoorbeeld voor of na een operatie. Een graasbeperker of graasmasker daarentegen moet enkel de toegang van het paard beperken en het inname verminderen.

Wanneer moet je de betesreduceraren gebruiken?

Overgewicht bij paarden is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem. Dit is het gevolg van het feit dat ons voer beter is dan vroeger. Door de bemesting van vandaag is het ruwvoer voedzamer en dit leidt ertoe dat de paarden meer energie binnenkrijgen. Voor paarden die gemakkelijk aankomen en die risico lopen op ziekten als gevolg hiervan, evenals voor paarden met insulineresistentie, is de graasmasker zeer nuttig. Het wordt voornamelijk gebruikt tijdens het zomerseizoen, wanneer de paarden buiten op het groene gras staan, maar kan in sommige gevallen ook in de winter gebruikt worden, als men bijvoorbeeld een paard heeft dat heel snel eet.

Aasverminderaar of beperkt gras?

Voor te zware paarden, paarden die risico lopen om aan te komen, of voor hoefbevangen paarden, is het vaak beter om een grasverminderaar te gebruiken dan te proberen de inname van gras op een andere manier te verminderen.

Een vraatzuchtig paard verhoogt namelijk vaak de snelheid waarmee het eet als het geen vrije toegang heeft tot zijn voer. Alleen het paard overdag voor een bepaald deel van de dag op de wei laten lopen kan daarom het tegenovergestelde effect hebben. Hetzelfde tegenovergestelde resultaat kan ook optreden als men alleen op bepaalde tijden tijdens het buitenverblijf van het paard de graasmasker op heeft. Dan kan het paard de beperkte inname compenseren door meer te eten tijdens de periode dat het niet op heeft.

Graasmasker voor pony's - extra belangrijk

Veel pony's hebben een natuurlijke insulineresistentie en lopen tot tien keer zoveel risico om ziekten zoals hoefbevangenheid en EMS op te lopen in vergelijking met grote paarden. Een weidebeperker kan daarom juist voor hen extra belangrijk zijn.

Denk hieraan wanneer u een grasverminderer bij uw paard gebruikt

  • Wen het paard langzaam aan het gebruik en observeer het paard tijdens de eerste keer om er zeker van te zijn dat het begrijpt dat het kan drinken en likken aan zijn liksteen met deze aan.
  • Controleer regelmatig of het paard geen schuurplekken krijgt van de grasreductier.
  • Laat nooit voor lange tijd een graasmasker op het paard. Het moet alleen worden gebruikt indien nodig en moet elke dag voor langere perioden worden verwijderd. Een alternatief voor het grazen kan zijn om het paard gedurende bepaalde tijden van de dag op stal te houden en het ruwvoer te laten eten.
  • De graasmasker mag niet gezien worden als een alternatief voor het laten afvallen van het paard. Deze moet gebruikt worden als een hulpmiddel om te voorkomen dat het paard te veel eet.
  • Vermijd het gebruik van een grasreducerer wanneer het erg warm of vochtig is, aangezien dit de ademhalingscapaciteit van het paard kan beperken.

Hoe moet een bijtremmer zitten?

De beteugel moet zo gepositioneerd zijn dat het geen schuurplekken of ongemak veroorzaakt bij het paard. Deze moet voldoende ruimte bieden zodat het paard probleemloos zijn mond vrij kan openen. Het mag niet tegen de neusgaten of de muil aandrukken of schuren.

Bij ons vindt u zeer gewaardeerde betesreducerare van hoge kwaliteit en met een goede pasvorm. Onder andere vanShires, waarAasreducer Deluxeis de grote favoriet.

Sluiten
Inloggen
Choose country
Continue to equinest.nl