Rijzwepen voor springen en dressuur

Een zweep wordt gebruikt als een aanvulling op de overige rijuitrusting en kan dienen als een extra hulp in de communicatie tussen paard en ruiter. Een zweep is niet bedoeld voor het straffen van het paard, maar als een verduidelijkende en aansporende hulp en in bepaalde situaties ter correctie.
Lees meer
Als correctiemiddel wordt een rijzweep alleen gebruikt wanneer het noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld om een gevaarlijke situatie te voorkomen.

Dressuurzweep

Een dressuurzweep is een langer en iets dunner, toelopende zweep die meestal een klein dun flapje of zweepje aan het einde heeft. De dressuurzweep wordt zeer netjes gebruikt en met kleine bewegingen kan men prikken, deppen of zogenaamd tijken op het paard om te communiceren en verschillende hulpen en signalen over te brengen. Dit kan zowel vanaf de grond als te paard. Wanneer een dressuurzweep vanaf de grond wordt gebruikt, wordt het vaak gezien als de verlengde arm van de ruiter of mens en wordt gebruikt om te wijzen of te prikken op het paard voor precieze signalen. De ruiter hoeft zijn hand heel weinig te bewegen om het paard met de dressuurzweep te tikken, er zijn slechts zeer kleine bewegingen nodig. Men tijkt het paard op plaatsen waar het zijn spieren moet activeren om in de juiste houding te komen in verschillende soorten van verzameling. Een dressuurzweep is zoals gezegd vooral bedoeld om de communicatie tussen paard en ruiter te verduidelijken en wordt alleen tijdens training gebruikt, het is niet toegestaan om deze mee te nemen tijdens de proef op dressuurwedstrijden. Een dressuurzweep is meestal rond de 100-110 centimeter lang.

Springstok

Een springzweep is bedoeld om op de schouder van een paard te gebruiken en is dus veel korter dan de dressuurzweep. De springzweep is iets dikker vergeleken met de dunne dressuurzweep en heeft een iets grotere of bredere flap aan het uiteinde die klapper wordt genoemd, deze is meestal gemaakt van leder of een soort kunstleer. De klapper is bedoeld om een geluid te maken dat het paard attent maakt. Een gebruikelijke lengte van springzwepen is 60-65 cm, maar er zijn ook langere. Gewicht en lengte kunnen bepalende factoren zijn voor wat iemand comfortabel vindt en welke zweep men kiest. Een springzweep mag gebruikt worden op springwedstrijden en de huidige regels zeggen dat deze maximaal 75 centimeter lang mag zijn. In het Wedstrijdreglement voor de betreffende discipline kun je alle regels lezen die gelden voor de uitrusting van het paard en de ruiter op wedstrijden. Zoals eerder vermeld, is geen enkele zweep bedoeld om het paard te straffen, maar kan gebruikt worden voor correctie indien noodzakelijk.

Allroundhengel

Een allround zweep zou je kunnen zeggen is een compromis tussen een springzweep en een dressuurzweep, iets langer dan de springzweep en iets korter dan de dressuurzweep. Sommige allround zwepen hebben een lus die je rond je pols doet, om te voorkomen dat je ze verliest.
Sluiten
Filteren Filteren

Dina val

Kleur
Blauw Bruin Zwart
Merk
Visa produkter
Product 1-9 van 9
Inloggen
Choose country
Change country
Continue to equinest.nl