Sporen - voor gemakkelijke communicatie tussen jou en je paard

Met sporen kun je als ervaren ruiter bijna onzichtbare hulpen bereiken. Dit is voornamelijk voordelig binnen de dressuur, maar ook bij het springen en andere disciplines. De sporen helpen je om met zo klein mogelijke middelen in te werken en snelle, pulserende en lichte signalen te geven voor optimale communicatie en een harmonieuze rit.

Lees meer

Wat zijn sporen en waarvoor worden sporen gebruikt?

Sporen zijn een fantastisch hulpmiddel voor de ervaren ruiter en worden gebruikt om met zo klein mogelijke hulpen invloed te hebben op het paard, vooral binnen de dressuur, maar ook binnen het springen en andere disciplines. De spoor wordt met behulp van riempjes rond de rijlaars of de rijdschoen bevestigd en moet gebruikt worden om de communicatie tussen ruiter en paard te verfijnen. In plaats van hard en intensief te werken met de kuit, voor een paard dat misschien wat doof is, moet de spoor ervoor zorgen dat slechts een lichte aanraking nodig is, wat de voorkeur moet hebben voor zowel paard als ruiter. De spoor moet van onderaf naar boven glijden, niet van binnenuit naar buiten, zoals velen misschien denken. Dit betekent dat de ruiter bij het gebruik van sporen een beetje met de hiel moet optillen en deze vervolgens onmiddellijk weer moet laten zakken, om ze correct te gebruiken. Wanneer het paard in beweging is, moet de spoor in de maat van het paard bewegen, net zoals de kuit dat altijd doet, zodat je alleen het eigen ritme van het paard versterkt, en daarna opvangt met een ophouding in de hand. Wanneer de kuit in de normale positie staat, mag de spoor niet tegen het paard aanliggen. Veel paarden zijn voldoende attent, gevoelig en ontvankelijk voor de kuit zonder sporen en in die gevallen zijn ze overbodig. Sommige paarden kunnen zelfs gestrest raken door sporen, en op deze paarden moeten ze helemaal niet gebruikt worden. Sporen moeten alleen gebruikt worden op paarden die de signalen op een ontspannen manier ontvangen en accepteren.

Wanneer is men klaar om met sporen te rijden?

Het is erg belangrijk dat een ruiter met goede balans kan rijden en fijne, lichte hulpen kan gebruiken voordat men begint met het gebruik van sporen. Sporen zijn alleen voor ervaren ruiters en moeten gebruikt worden om zo klein en verfijnd mogelijke signalen aan het paard te kunnen geven. Het paard voelt de spoor bij slechts een lichte aanraking, dus het mag absoluut niet gebruikt worden op een manier die ongemak of schade veroorzaakt aan het paard, of als een middel om aan te drijven of te straffen.

Welk type sporen zou men moeten hebben?

Er bestaan veel verschillende soorten sporen om aan verschillende doeleinden te voldoen. De keuze van sporen hangt grotendeels af van de impact die je op het paard wilt hebben en hoe gemakkelijk je het paard met de spoor wilt kunnen bereiken. Maar ook je discipline in het rijden kan een rol spelen. Sporen worden het meest gebruikt in de dressuur en western, maar worden ook gezien in het springen, eventing, working equitation en andere takken.

De lengte en het ontwerp van de spoor, of beter gezegd de spoorhals, bepaalt hoe gemakkelijk je de paard kunt bereiken met de spoor. Een lange spoor is niet scherper dan een korte spoor, wat men misschien zou denken, maar het is het ontwerp van de spoorpunt dat bepaalt hoe scherp het is. De lengte die je moet kiezen hangt onder andere af van hoe stil je wilt en kunt zijn met je kuit. Hoe langer de spoor, hoe minder bewegingen je nodig hebt om de paard te beïnvloeden. Als je een gevoelig paard hebt, kan te nauw contact een nadeel zijn. De keuze van de lengte van de spoor wordt ook beïnvloed door de lichaamsvorm van het paard en de lengte van de ruiter. Is het paard aan de rondere kant, dan kan men iets langere sporen nodig hebben dan wanneer het normaal tot slank gebouwd is. Als een korte ruiter op een groot paard rijdt, waarbij de voeten midden op de ribben van het paard komen, moeten korte sporen gebruikt worden, net zoals een lange ruiter lange sporen nodig heeft wanneer de voeten onder de buik van het paard komen. Men kiest dus niet lange sporen om een scherpere invloed te krijgen.

Er zijn vooral drie verschillende soorten sporen die bepalen hoe gemakkelijk het is voor de ruiter om de paard te beïnvloeden; gebogen sporen, rechte sporen en zwanenhals sporen. De eerstgenoemde zijn vriendelijke sporen van het zachtste type. Deze sporen worden naar beneden gebogen op de voet geplaatst en laten veel ruimte tussen het paard en de spoor, waardoor de ruiter meer moeite moet doen om de spoor te gebruiken. Wanneer het uiteindelijk in contact komt met het paard, raakt bovendien een groter deel van de spoorhals de zijde van het paard, wat de druk verdeelt over een groter oppervlak. De rechte spoor is iets scherper dan het voorgaande type, omdat het de druk alleen verdeelt over het kleine gebied dat de punt raakt. Zwanenhals sporen zijn, in tegenstelling tot het eerstgenoemde type, in plaats daarvan naar boven gebogen. Deze zijn daarom optimaal voor ruiters met zeer lange benen, omdat men dan niet overdreven de benen hoeft op te tillen bij het aansporen.

Hoe scherp de spoor is, wordt inderdaad bepaald door zijn punt. De meest voorkomende modellen zijn sporen met een kogel, sporen met een wiel en vierkantssporen. Kogelsporen zijn vriendelijke, milde sporen, sporen met een wiel hebben een beweegbare schijf achter die langs de zijde van het paard glijdt. Deze kunnen scherper lijken dan ze werkelijk zijn. De vierkantsspoor is het scherpste type. Het hoekige oppervlak zorgt ervoor dat slechts een klein deel van de punt het paard raakt, in tegenstelling tot een afgeronde variant. Daarom wordt de druk op een klein oppervlak verdeeld en maakt de vierkantsspoor scherp.

Sporen op wedstrijd

Er zijn verschillende voorschriften over welke sporen gebruikt mogen worden op wedstrijden en hoe de sporen moeten worden gedragen. In Zweden zeggen de regels dat de sporen van metaal moeten zijn en dat ze niet zodanig ontworpen mogen zijn dat ze het paard kunnen verwonden of schaden. De meeste sporen, tenminste die van het gebogen type, hebben een bovenkant en een onderkant, en moeten de juiste kant op gedragen worden. Er zijn ook regels over hoe de spoor mag worden vormgegeven. Blijf op de hoogte van wat geldt voor jouw discipline in de laatste TR (Tävlingsreglementet).

Hoe lang mogen sporen zijn in dressuur?

Voor een groot paard bestaan er geen beperkingen in de lengte van de sporen binnen de dressuur. De sporen moeten echter gladde zijarmen hebben die licht afgerond zijn en niet naar boven gebogen. De spoorhals moet afgerond of stom zijn, en als het materiaal hiervan afwijkt van metaal, bijvoorbeeld een balletje van plastic, dan is dat oké. De spoorhals moet ook van een recht of naar beneden gebogen model zijn. Naar boven gebogen zwanenhalzen zijn niet toegestaan. De meest voorkomende lengtes zijn tussen 15-35 millimeter.

Hoe lang mogen sporen zijn die ponyruiters dragen bij dressuurwedstrijden?

Ponyruiters mogen sporen dragen met een maximale lengte van 15 millimeter bij dressuurwedstrijden. Sporen met wieltjes zijn niet toegestaan.

Welke sporen zijn toegestaan bij het springen?

Bij het springen mag je elk type sporen gebruiken, behalve sporen met getande wieltjes. Wieltjes met gladde randen zijn toegestaan. De sporen moeten echter wel in de juiste richting op de voet worden gedragen.

Gelden dezelfde regels voor ponyruiters? En hoe lang mogen de sporen van ponyruiters zijn bij springwedstrijden?

Naast de bovenstaande regels moeten ponyruiters er ook voor zorgen dat de spoor ofwel afgerond of van een stompe type is, en dat de schacht maximaal 15 millimeter lang is, net als in de dressuur.

Wat geldt voor eventing met betrekking tot sporen in het cross-country onderdeel?

Voor alle drie onderdelen in eventing zijn sporen optioneel, dus ook voor het cross-country onderdeel. De sporen moeten echter van het stompe type zijn, een schachtlengte van maximaal 40 mm hebben (20 mm voor ponyruiters) en alleen recht naar achteren of naar beneden wijzen. Impuls- en dummy-sporren zijn toegestaan, evenals sporen met gladde wieltjes. Sporen met getande wieltjes zijn verboden.

Hoe moeten sporen zitten?

De sporen moeten tegen de hielkap worden geplaatst, zodat hun hoek recht naar achter wijst. Op sommigerijlaarzenenrijlaarzenis er een geïntegreerde sporensteun die het risico minimaliseert dat de spoor verkeerd komt te zitten. Vergeet niet om je sporen te completeren met sporenriemen die ze op hun plaats houden. Wij hebben een zorgvuldig geselecteerd aanbod van kwaliteitssporen en riemen, ontwikkeld voor de moderne paardensport, zodat je met zekerheid een paar kunt vinden waar je tevreden mee bent. Ontdek ons assortiment van bekende merken zoalsJin Stirrup,StübbenenParlantien aarzel niet om ons deskundige team te contacteren als u hulp nodig heeft bij het vinden van het juiste.
Sluiten
Filteren Filteren

Dina val

Merk
Kleur
Bruin Grijs Wit Zwart
Maat
15 20 25 35 OneSize
Visa produkter
Product 1-24 van 24
Sporen Draaiende Bal Verticaal 25 mm
€36.99
Sporen met Draaiende Bal 25 mm
€36.99
Sporenriemen Bruin
Parlanti Passion
Koop!
€19.99
Spoorhoesjes Zwart
Koop!
€4.50
Sporen met Draaiende Bal 35 mm
€36.99
Sporen Spur'One Schijf Zwart
€83.99
Sporenriemen Zwart
Koop!
€23
Sporen 15 mm
Stübben
Koop!
€36.99
Sporen met Bal
Källquist Equestrian
€30.99
Sporen met Rol 20mm
Källquist Equestrian
Koop!
€30.99
Sporenriemen Bruin
Koop!
€23
Sporenriemen Zwart
Parlanti Passion
Koop!
€19.99
Sporen met Draaiende Bal 15 mm
€36.99
Sporen Spur'One Rond Zwart
€60.99
Rechte Sporen
Källquist Equestrian
€30.99
Sporenriemen Zwart
Koop!
€25.99
Sporenriemen Zwart/Zilver
by Equality Line
Koop!
€16.99
Sporenriemen Zwart Lak
Parlanti Passion
Koop!
€19.99
Gevlochten Sporenriempjes 20mm
Koop!
€35.99
Sporenriemen Bruin/Zilver
by Equality Line
Koop!
€16.99
Inloggen
Choose country
Continue to equinest.nl