Pessoabit - een variant van het liftbit

Het Pessoa-bit is een bekende variant onder de hefboomteugels, die zo zijn ontworpen dat het mondstuk zelf verticaal langs de bitringen omhoog en omlaag kan bewegen. Bij een ophaling van de teugels zal het mondstuk zich omhoog bewegen richting de mondhoeken, terwijl het bakstuk zal worden aangedrukt
Lees meer
voorwaarts/neerwaarts en daardoor druk geven op de nek van het paard. Het Pessoabitt is ontworpen met een kleine ring bovenaan waar het bakstuk aan bevestigd wordt, een grote ring in het midden en één of twee kleine ringen onder de grote. Hoe scherp het bit inwerkt, hangt af van in welke ring de teugel wordt bevestigd. De kleine ringen onder de grote kan men zeggen komen overeen met de scharen van een stangbit. Hoe langer de schaar of hoe lager de teugel wordt bevestigd, hoe scherper de inwerking van het bit. Bij het Pessoabitt gebruikt men meestal twee teugels of een delta.

Zo werkt het

Als je vanaf de zijkant naar een Pessoa-bit kijkt tijdens een 'aanhouding', kun je zien dat de ringen onder de grote ring naar achteren/omhoog bewegen en de kleine ring boven de grote ring beweegt naar voren/omlaag. Die rotatie zorgt ervoor dat het zijstuk mee naar voren en omlaag gaat en op zijn beurt druk geeft op de nek van het paard. Het verschil hier met een gewoon trensbit, waar het zijstuk in dezelfde ring zit als de teugel, is dat bij het trensbit het zijstuk slap wordt wanneer je in het bit trekt. Heugel- en Pessoa-bitten zijn niets voor beginners, maar vereisen een ervaren ruiter om tot hun recht te komen en geen risico op blessures bij het paard te lopen.

Het verschil met een hefboomwerking-bit

Het belangrijkste verschil tussen een elevatorbit en een hefboombit is dat elevatorbits geen kinriem of curbstrap hebben, die in verschillende varianten voorkomen bij hefboombits. De kinriem is bedoeld om het hefboomeffect te verzachten, de druk te verdelen en te beperken hoe sterk de hefboomwerking kan zijn. Bij het pessoa-bit kan je echter een riem bevestigen aan de bovenste kleine ringen die je achter de kaak van het paard laat lopen; dit fungeert dan als de kinriem die, afhankelijk van hoe strak deze wordt vastgemaakt, de hefboomwerking kan beperken.
Sluiten
Filteren Filteren

Dina val

Merk
Maat
11.5 115 12.5 125 135 14 140 145 150
Visa produkter
Product 1-5 van 5
Inloggen
Choose country
Continue to equinest.nl