Pelhambit en babypelham - bitten met hefboomeffect

Pelhambit en babypelham zijn een type hefboombit dat wordt gekenmerkt door het werken door middel van een hefboomeffect. Alle hefboombitten hebben een soort schenkel, een verlenging van het bit onder de gebruikelijke bitring, die de hefboom zelf vormt.
Lees meer
Wanneer men de teugel hieraan bevestigt, vormt zich een hefboom. De kracht van het bit wordt grotendeels bepaald door de lengte van de scharen. Hoe langer de scharen, hoe meer hefboomeffect en dus een scherper effect.

Babypelham - kortere scharen geven minder hefboomwerking

Tegenwoordig is de babypelham het meest voorkomend van deze twee hefboomteugelbits. Babypelham is een iets mildere variant van de traditionele pelham, waar het verschil ligt in de kortere schachten. Door de kortere schachten is het hefboomeffect minder en daardoor wordt de babypelham als iets milder beschouwd dan de traditionele pelham. Beide soorten pelhambits kunnen met voordeel worden gereden met dubbele teugels, waarbij men de invloed van het bit kan controleren door te variëren in de hoeveelheid druk in de eigenlijke hefboomschacht versus in de normale bitring, en dit naar behoefte aan te passen. Als men met één teugel wil rijden, dan zijn er verschillende soorten teugelverbinders die de druk verdelen tussen de normale en de onderste bitring op een hefboomteugelbit. Een tip als je jouw pelhambit nog milder wil maken, is om een hoofdstel te hebben met een bredere nekband voorzien van een simpelere vulling.

Functie van de kinriem bij een hefboomteugel

Hefboom bitten zoals de pelham worden gebruikt samen met een kinketting waarmee men reguleert hoeveel het bit kan kantelen wanneer men de teugel aanneemt, dat wil zeggen hoe scherp de hefboomeffect kan zijn. Het is belangrijk dat de ketting correct wordt aangepast en niet te strak of te los wordt gespannen. Men kan zeggen dat de ketting fungeert als een "stop" voor hoeveel hefboom men kan krijgen en gewoonlijk spant men de ketting zo dat de schenkel van het bit bij een teugelcontact zich ongeveer 30 procent kan bewegen of een 45-graden hoek kan vormen ten opzichte van de paardenmondhoek. Een lossere ketting geeft een grotere hoek en daarmee een scherper effect.

Pelham met of zonder rubber

Naast verschillende lengtes van de scharen zijn er ook pelham bitten in verschillende uitvoeringen wat betreft het mondstuk zelf. Er zijn ongelede, tweedelige en driedelige pelham bitten. Het materiaal van het mondstuk kan ook variëren en er zijn pelham bitten zowel met als zonder rubber beklede mondstukken. Bij Horseonline vind je pelham bitten van hoge kwaliteit van bekende merken, van harte welkom met je bestelling.
Sluiten
Filteren Filteren

Dina val

Merk
Maat
100 105 110 115 120 125 130 135 140 145 OneSize
Visa produkter
Product 1-21 van 21
Baby Pelham Rubber RS HG
€44.95
Pelham bit, korte scharen
11
V.a. €151.76 V.a. €169.99
Blue Pelham 55
€173.99
Pelham Poort
€159.99
Pelham 55 Happy Tongue
€147.99
Pelham Delta Matador HG Zwart
Koop!
€12.95
Pelham-bit 3-delig HG
€49.95
Pelham Delta Matador HG Bruin
Koop!
€12.95
Baby pelham Comfort zacht
11
V.a. €141.23 V.a. €158.99
Pelham Bit Lederen Pinchless
31
V.a. €81.79 V.a. €117.99
Kinkettingbeschermer Gel HG Zwart
€7.95
Pelhamriem Touw Bruin
Koop!
€7.99
Pelhamdelta Corri HG Zwart
Koop!
€8.95
Pelhamriem Touw Zwart
Koop!
€7.99
Pelham Delta Cheval HG Zwart
Koop!
€19.95
Lederen Kinkettingbeschermer HG Zwart
€2.95
Pelham Delta Cheval HG Bruin
Koop!
€19.95
Inloggen
Choose country
Continue to equinest.nl