Vliegenmaskers voor paarden en pony's

Bepaalde insectenaanvallen kunnen verwoestende gevolgen hebben, dus zorg ervoor dat je jouw paard de best mogelijke bescherming biedt. Een vliegenkap, soms ook wel vliegenmasker of vliegenfrontriem genoemd, is een zeer goede en eenvoudige manier voor jou om je paard of pony te beschermen tegen vliegen en andere opdringerige insecten, zodat het een rustig en comfortabel leven in de wei kan leiden.

Lees meer

Waarom een vliegenkap voor het paard belangrijk is

Het kan moeilijk zijn voor ons mensen, die niet zoveel tijd buiten doorbrengen als het paard, en ook niet op dezelfde manier insecten aantrekken als een paard, om te begrijpen hoe vervelend insecten kunnen zijn. Als je een vlieg rond je hebt zoemend, zwaai je die gemakkelijk weg met je hand, of in het ergste geval pak je de vliegenmepper. Het paard heeft niet dezelfde mogelijkheid om zich van vliegen en andere insecten te ontdoen. Het kan met zijn staart zwaaien, de manen en pony, stampen met zijn benen en zijn lichaam bewegen. Maar het bereikt niet op dezelfde manier, en dan heeft het paard waarschijnlijk aanzienlijk meer dan één vlieg om weg te zwaaien.

Het is minstens even lastig voor het paard om vliegen over zich heen te hebben kruipen als voor ons - misschien zelfs nog erger. Het is namelijk zo dat vliegen zich voeden door zowel bloed als traanvocht van het paard op te likken, daarom zitten ze vaak juist rond de ogen van je paard.

Het is helemaal niet ongebruikelijk dat paarden ontstekingen in de ogen krijgen, die verspreid worden door bacteriën en virussen die vliegen met zich meedragen. Ook vliegeneitjes worden al te vaak in paardenogen gevonden. Als je paard last heeft van een van deze dingen, moet je de ogen spoelen of deppen metzoutoplossingten minste 4-5 keer per dag, maar het beste is natuurlijk als je het ontstaan minimaliseert met behulp van een vliegenkap vanaf het allereerste begin.

Naast vliegen en oogaandoeningen helpt een vliegenmasker tegen veel meer. Het kan bijvoorbeeld het risico op steken van graafwespen verkleinen, die vaak grazende paarden in het hoofd steken en daardoor ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Het houdt ook dazen en paardenvliegen weg van het gezicht, die heel hard bijten en ongelooflijke pijn voor het paard veroorzaken. Het houdt knutten weg van de gevoelige delen van het gezicht, wat een grote hulp is, omdat een zwerm knutten het paard zodanig kan bijten dat de bloedcirculatie van het paard wordt beïnvloed, wat op zijn beurt schade aan de hartspier kan veroorzaken, de bloeddruk kan doen dalen en uiteindelijk kan leiden tot hartstilstand.

Vliegenkap als zonbescherming

Een vliegenkap beschermt niet alleen tegen insecten, het beschermt ook tegen de schadelijke stralen van de zon. Sterk zonlicht kan irritant zijn voor de ogen van een paard, maar paarden lopen ook risico om in de zon te verbranden. Paarden met lichte, blootgestelde huid, wat vaak voorkomt op neuzen, zijn extra kwetsbaar. Dan is het perfect om extra bescherming te bieden met behulp van een vliegenkap. Sommige vliegenkappen zijn zelfs voorzien van UV-bescherming, om het paard verder te beschermen tegen de zonnestralen.

Vliegenkap of vliegenfrontriem – wat is beter?

Eenvliegenfrontriemis een goed aanvulling voor het paard met een dunne of korte voorpluk, maar het biedt bij lange na niet dezelfde bescherming als een vliegenkap. Het vliegenfrontriem bedekt alleen het ooggedeelte en is heel goed in die zin dat het beweegt als het paard met zijn hoofd schudt, waardoor de vliegen worden weggejaagd. Een vliegenkap daarentegen, beschermt niet alleen de ogen, maar het hele gezicht, inclusief de oren, als men kiest voor een vliegenkap met oren, en ook de snuit, als men kiest voor een lange vliegenkap met neusbeschermer, of snuitbeschermer zoals het ook wel wordt genoemd. Zowel het vliegenfrontriem als de vliegenkap kan zowel in de wei als tijdens het rijden worden gebruikt.

Welk type vliegenkap, vliegenmasker of vliegenhoedje moet men kiezen?

Welk type vliegenkap je moet kiezen hangt deels af van hoe gevoelig je paard is, en deels van hoe goed je wilt dat je paard beschermd is. Een vliegenmasker, dat ook de oren beschermt, is de beste optie voor volledige bescherming. Maar sommige paarden zijn gevoelig voor hun oren en vinden het onaangenaam om iets op hun oren te hebben. In deze gevallen kan een vliegenkap zonder oren een betere keuze zijn.

Er zijn zachte, elastische vliegenmaskers met uitgesneden ogen, die strak rond het hoofd passen. Deze zijn meestal gemaakt van een soort nylonstof of een ander sneldrogend materiaal met een licht gewicht en hoge pasvorm. Maar er zijn ook vliegenkappen met een boog, die met behulp van een ingebouwde rail voorkomen dat de kap tegen de ogen ligt, voor het beste comfort. Daarnaast zijn er talloze modellen daartussen om uit te kiezen. Welk type je moet kiezen, hangt af van in welke je paard zich het meest comfortabel voelt. Dit betekent dat je wat moet experimenteren voordat je de juiste vindt. Bij ons vind je een breed assortiment met bekende merken. We hebben onder andereShirespopulaire vliegenmaskers, de favorieten Rambo vliegenmasker en Amigo vliegenmasker vanHorsewarebovendienBucasbestverkopende vliegenkap Zebra, die met zijn gestreept patroon naar verluidt verwart en vliegen afstoot.

Als je paard schuurplekken krijgt van het dragen van een vliegenkap, kun je beter afwisselen tussen verschillende modellen, in plaats van het gebruik volledig te vermijden, zodat je ervoor zorgt dat je paard een adequate bescherming krijgt.

Combineer de vliegenkap voor optimale vliegenbescherming.

De vliegenkap dekt alleen het gezicht en om je paard optimale bescherming tegen vliegen en andere insecten te bieden, moet je investeren in zowelvliegmiddelen misschien zelfs eenvliegendeken. Deze componenten vormen samen de bescherming die het paard nodig heeft om ontspannen te kunnen zijn en volop te genieten tijdens de zomerperiode.

Sluiten
Filteren Filteren

Dina val

Kleur
Beige Blauw Grijs Meerkleurig Rood Wit Zilver Zwart
Maat
100 105 115 125 135 145 155 Groot Kleine pony Kobalt Medium Pony Shetland Small Vol X-full X-Large X-Small XX-Large XX-Small XX-vol XXX-Small
Merk
Visa produkter
Product 1-32 van 32
Vliegenmasker Deluxe in paars
15
€23.79 €27.99
Vliegmasker Buzz-Off Zebra Lange Neus
15
€21.24 €24.99
Vliegenmasker Pro Zwart
€59.99
Vliegmasker Freedom Silver
20
€15.20 €19
Vliegenmasker Slim Fit Zwart
V.a. €44.99
Vliegenmasker Zebra Zwart/Wit
10
€11.69 €12.99
Benson Vliegenmasker Zwart
10
€60.29 €66.99
Vliegenmasker Soft HG Zwart
€18.95
Inloggen
Choose country
Continue to equinest.nl