Springschoenen worden veel gebruikt in verschillende situaties en beschermen de gevoelige gebieden rondom de hoef. Het hoorn van de hoef is op zichzelf duurzaam en heeft normaal gesproken geen verdere bescherming nodig, maar de kroonrand en stralen zijn daarentegen kwetsbare gebieden die ernstig beschadigd kunnen raken met het risico op serieuze complicaties. Deze schade ontstaat vaak bij het treden, wanneer het paard uitglijdt of te veel onder zichzelf trapt, of wanneer het paard van ijzers voorzien is.
Lees meer
Springschoenen beschermen op een goede manier en zorgen ervoor dat de kwetsbare zones beschermd worden, zoals echt goede bescherming dat simpelweg moet doen. Natuurlijk zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren, met pluche, glitter en allerlei versieringen om bij de rest van de uitrusting te passen. Hoewel de functie makkelijk te begrijpen is, zijn er een aantal zaken om over na te denken bij het kopen van springschoenen, iets wat we hieronder bespreken.
Rubberen springschoenen, Neoprenspringschoenen & meer materialen
Er is een overvloed aan materialen en varianten om uit te kiezen, althans als het gaat om de basisfunctie. Wat de meeste, behalve rubberen springschoenen, gemeen hebben, is dat ze meestal een binnenkant van neopreen hebben, een onderhoudsvriendelijk materiaal dat goed ademt. Hoewel schapenvacht/fluf, echt of kunstmatig, geen materiaal is in de basisconstructie, staat het toch op de onderstaande lijst omdat het zo populair is en daadwerkelijk een functie vervult.- Rubberen springschoenen – Een voordelige en functionele optie die duurzaam is en een relatief laag gewicht heeft. Deze zijn makkelijk schoon te houden, worden niet zwaarder door vocht en kunnen, zoals gezegd, heel wat verdragen om de gebruikelijke voordelen te noemen. Een nadeel van rubberen springschoenen is dat ze minder goed ademen en in sommige gevallen schuurplekken kunnen veroorzaken bij de kogel van gevoeligere paarden, iets wat echter verholpen kan worden met "pluis".
- Neopreen – Hoewel het vaak aan de binnenkant aanwezig is, zijn er ook springschoenen met dit materiaal door en door, waarbij ze gemakkelijk te reinigen zijn, goed ademen, zelden schuren en een laag gewicht hebben. Een buitenkant van neopreen is daarentegen niet zo slijtvast als bijvoorbeeld rubberen springschoenen.
- Kunstleer/textiel/leer - Veel springschoenen komen met het bovengenoemde neopreenmateriaal aan de binnenkant samen met een buitenkant van kunstleer, leer of duurzame textielstoffen. Deze hebben vaak een hoger prijskaartje, maar zijn uiteindelijk de optie die de meeste voordelen biedt omdat je een duurzame bescherming krijgt die geen water opneemt, goed ademt, een laag gewicht heeft en eenvoudig te onderhouden is.
- Kunstmatig/echt schapenvacht - Echt schapenvacht wordt steeds zeldzamer, maar kunstmatige varianten zijn er in overvloed. Van perfecte imitaties tot fleecevarianten die vaak worden aangeduid als "pluis". Het grote voordeel, naast het uiterlijk, is dat ze een zachte aanlegoppervlakte rond het gewricht creëren en daardoor zacht en comfortabel op het paard liggen, wat het risico op schuren aanzienlijk vermindert.